5. Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri Sahiplerini Buldu!
Türkiye’nin gastronomi alanında en temel sivil toplum kuruluşu olan Mutfak Dostları Derneği tarafından düzenlenen 5. Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri, 17 Ocak 2024 tarihinde düzenlenen törenle sahipleriyle buluştu.
On üç kategorideki ödüllerin sahipleri, 17 Ocak 2024 tarihinde Four Seasons Sultanahmet ev sahipliğinde ve Jumbo’nun katkılarıyla düzenlenen 5. Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri gecesinde açıklandı. Ödül gecesi; Türk gastronomi dünyasının önde gelen isimleri, basın mensupları ve kanaat önderlerinin de aralarında bulunduğu davetlilerin katılımıyla gerçekleştirildi.
Mutfak Dostları Derneği’nin 2018 yılında onur ödülü vererek başlattığı Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri, küresel salgın nedeniyle gastronomi dalının harika bir dönem geçirdiği 2020 ve 2021 yıllarında Altın Kaşık Pandemi Dönemi Özel Ödülleri ile devam etti. Geçen yıldan bu yana ise 11 ana kategoride yarışmış ve 2 özel ödüle layık görülmüştür.
5. Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri gecesinde açıklanan ödüllerin kategorileri ve kazananları şöyle:
- Yılın Türk Şefi:Pınar Taşdemir, Araka
- Yılın Yabancı Şefi:Rudolf Van Nunen, Baht Restoranı
- Yılın Genç Şefi:Ulaş Durmaz, Kırmızı Balon
- Yılın Pasta Şefi:Feray Aydoğdu
- Yılın Klasik Restoranı:yüksek melek
- Yılın Yabancı Konsept Restoranı:Çok Çok Taylandlı
- Yılın Tek Çalışma Klasik Restoranı:Bacaksız Pişirmek
- Yılın Pastanesi veya Tatlıcısı:Baylan
- Yılın İş Satış Noktası:Cankurtaran Yemek
- Yılın Gastronomi Kitabı:Bayrama gel
(Yazar: Vedat Milor, Düzenleyen: Besim Hatinoğlu – İletişim Yayınları)
Yılın 11. Dijital Yayını:Yedik İçtik Podcast
(Hülya Ekşigil, Deniz Alphan)
Gece; Tuğrul Şavkay Başarıyı Ödüllendirdi Ödülü, gastronomi kültürünün değerli unsurlarından biri olan baklavanın ülkemizdeki öncü temsilcisi Az Güllü aldı. Güllü, uzun yıllardır baklavanın bir kültür mirası olarak gelecek nesillere aktarılmasına ve ülkemizle özdeşleşerek uluslararası bilinirliğinin artmasına katkıda bulunuyor.
Jüri özel ödülü Kahramanmaraş’ta 6 Şubat 2023’te meydana gelen iki büyük depremin ardından hızla harekete geçen; Depremden etkilenen bölgelerdeki gıda krizini çözmek için seferber olan yüzlerce şef ve gönüllünün katkılarıyla bir araya gelen ve dünyadaki ender dayanışma örneklerinden birini sergileyen Acil Gıda Kolektifi’ne verildi.
Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri
Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri, Türkiye’de gastronomi alanında bir sivil toplum kuruluşu tarafından başlatılan ve düzenlenen ilk ödül programıdır. Türk gastronomisine katkı sağlayan kişi ve kuruluşları ödüllendirmek ve gastronomi dünyamızın çıtasını yükseltmeye destek olmak amacıyla oluşturulan, objektif kriterlerin yer aldığı bir ön komite ve ana komite sistemi ile çalışan ödül programı, ilgili kategorileriyle farklılık gösteriyor. gastronomi kültürü.
“Türk gastronomisinin kararlı paydaşlarına teşekkür etme fırsatı”
Mutfak Dostları Derneği Başkanı Alparslan Baloğlu,5. Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri ile ilgili şunları söyledi: “Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri’nin ülkemiz gastronomi dünyasında sürdürülebilir ve sağlam bir referans olması hedefine doğru emin adımlarla ilerliyoruz.
Derneğimiz otuz yılı aşkın süredir Türk gastronomisinin gelişmesine büyük katkı sağlayan bir kurumdur. Bu nedenle başarılı rol modellerin tanınmasını en değerli sorumluluklarımızdan biri olarak görüyoruz. Son yıllarda ekonomik çalkantılar, doğal afetler ve salgının etkileri gibi zorluklarla baş etmek zorunda kalan yeme-içme sektörü, tüm bu zorlukların üstesinden gelmek için büyük çaba harcıyor. Ödül programımızı, zorlu koşullar altında ilerlemekten asla vazgeçmeyen Türk gastronomisinin kararlı paydaşlarına bir şükran ve destek aracı olarak görüyoruz. “Titizlikle çalışan, özgünlüğüyle öne çıkan kişi ve kuruluşları motive ederek, gastronomi dünyamızın çıtasını daha da yukarılara taşımaya katkıda bulunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı