Haber

‘Türkiye şeker tüketiminde başarısız’

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, son 10 yılda kişi başı tuz tüketiminin 18 gramdan 10 grama düştüğünü ancak Türkiye’nin şeker tüketiminde geri kaldığını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü’nün günde 50 gram şeker tüketimini onayladığını ancak Türkiye’de bu rakamın 140 gram olduğunu belirten Erk, nişasta bazlı şekerden yapılan tatlıların tehlikeli olduğunu söyledi. Sağlıklı beslenmeye dikkat çeken Erk, “Ülkemizde 85 milyon kişi içinde maalesef 3 milyon 3 milyonu üçüncü derece obez var ve bu sayının yüzde 60’ını çocuklar oluşturuyor.”

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, Sağlık Bakanlığı ile yapılan çalışmalar sonucunda kişi başı tuz tüketiminin 18 gramdan 10 grama düştüğünü söyledi. Türkiye’de şeker tüketiminin hala yüksek olduğunu belirten Erk, 50 gram şekerin 13 küp şekere denk geldiğine dikkat çekerek, Türkiye’nin ortalama 150 gram şeker tüketen bir toplum olduğunu ve yapılan çalışmalar sonucunda son 10 yılda bazı bölgelerde maksimum 10 gram indirim. mümkün olduğunu söyledi. Türkiye’de ortalama şeker tüketiminin bugün 140 grama düştüğünü belirten Erk, bu rakamın hala kabul edilebilir düzeyde olmadığını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün kişi başı günlük 6 gram tuz tüketiminin yeterli olduğunu açıkladığını ifade eden Erk, “Bir çay kaşığı tuz yeterlidir. 10 yıl önce yetişkin başına ortalama 18 gram tuz tüketiliyordu. işbirliği içinde yürütülen çalışmalarla 10 grama düşürün.Şeker tüketiminde sınıfta kaldık.Bayram ve şekerli ürünleri tüketmeyi seven bir ülkeyiz.Şeker tüketimini azaltamıyoruz.Bazı işlerde pancar şekeri,bazı işlerde pancar şekeri Fabrikalarda mısırdan üretilen nişastalı şeker kullanılıyor.Bir kilo baklavada yaklaşık yüzde 50 ucuz olan şekerli yiyeceklerdeki tehlikeye dikkat çeken Erk, “Nişasta bazlı şeker, maliyeti düşürdüğü ve ucuz olduğu için tüm ucuz şekerli yiyeceklerde kullanılıyor. raf ömrünü artırır. Nişasta bazlı şeker sadece karaciğerde sindirilebilir ve tüketilmesi tokluk hissinin izini sürer. Bu nedenle, daha fazla yemek yeme isteği ile sonuçlanır ve obeziteye yol açabilir. Şu anda kristal şeker kullanılarak yapılan baklavanın ağırlığı 400 TL civarında. Ancak nişasta bazlı şeker kullanıldığında bu maliyet 150-200 TL aralığına kadar düşebilmektedir. “3 MİLYON OB VAR”

Öte yandan sağlıklı beslenmeye dikkat çeken Erk, “Türk Böbrek Vakfı olarak gelecekte gelecek nesillerin sağlıklı olması hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Okul öncesi ve okul sonrası eğitimlerimiz devam ediyor. Maalesef ülkemizde 85 milyon kişi içinde 3 milyon üçüncü derece obez var ve bu sayının yüzde 60’ı “Üstelik her yıl yüzde 8’lik bir artış var. Bu nedenle şeker ve tuz üretimini azaltmak için Sağlık Bakanlığı ile birlikte çalışıyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu