Haber

İzmir’deki vinç faciasında firma sahipleri kusurlu bulundu

İzmir’in Bornova ilçesinde 6 işçinin hayatını kaybettiği Viven Tower’ın 32 katlı konut inşaatında meydana gelen vinç kazasına ilişkin A sınıfı iş güvenliği uzmanı tarafından hazırlanan ekspertiz raporu, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına sunuldu. Soruşturmayı yürüten Büro.

Hazırlanan ve soruşturma belgelerinde yer alan 5 sayfalık raporda ilgili mevzuata yer verildi.

Kazanın “iş kazası” olduğu belirtilen raporda, inşaat işlerinin “çok tehlikeli işler” kapsamına alındığı, bu işlerin yeterli bilgi ve beceriye sahip işçiler tarafından yapılması gerektiği vurgulandı. Bu, çalışanın teknik yönden eğitilmesi gerekir.

Bilirkişi raporunda tutuklanan inşaat firması ortakları EY, şantiye şefi MY ve iş güvenliği uzmanı FKA’nın da ifadelerine yer verildi.

‘YÜKÜMLÜLÜKLERİMLE İLGİLİ HER TÜRLÜ GÜVENLİK ÖNLEMİNİ ALDIM’

Tutuklanan şirket ortaklarından EY, ifadesinde kaza haberini 30 Aralık’ta yurt dışına gitmek için hava alanındayken aldığını ve olay yerine gittiğini belirtti. Kazanın nasıl olduğu hakkında bilgisi olmadığını belirten EY, kendisini şöyle savundu:

“Kaza anında şantiyede değildim. Daha sonra haber vermeleri üzerine acilen olay yerine geldim. Ancak kazaya neden olan kule vinç başka bir taşeron firma ile ilgiliydi. kurulum, bakım ve çalışanlar Vinci kuran, yöneten ve kullanan şahıslar firmaya aittir.Firmanın bana ait olan çivi vida dahi takma hakkı yoktur.Bakımını yapmak firmanın sorumluluğundadır, kuleyi kaldırıp indirin. Şirketimizin şantiyesinde böyle bir olay meydana geldiği için üzgünüm. Kabul ediyorum.”

‘MESAİ SAATLERİNDE KONTEYNERLERE GİRİLMEMESİ GEREKİYOR DEDİM’

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı FKA da kazanın meydana geldiği firmada “kısmen” güvenlik uzmanı olarak çalıştığını iddia etti.

Geçen yıl haziran ayında göreve başladığını anlatan FKA, “Göreve başladığımdan bu yana çalışanlara gerekli yasal eğitim ve bilgilendirmeleri yaparak çalışma alanında gerekli önlemleri alıyoruz. Ben çalışmadan önce kule vincin düştüğü bölgedeydi.” Konteynerlere kimsenin girmemesi gerektiğini bildirdim. Kule vinç operatörü aşağı iner inmez mesai bitimine girmek serbestti. Ben şantiyede yokken vincin düştüğünü söylediler. Hızlıca şantiyeye gittim” dedi.

‘KONTEYNERLERDE BULUNAMADI’

MY yaptığı açıklamada, firmada 3 yıldır mimar olarak çalıştığını ve aynı zamanda şantiye şefi olarak görev yaptığını belirtti.

Kazanın olduğu bölgede inşaatın yaklaşık 3,5 yıl önce başladığını ifade eden MY, “Şantiyedeki işleri yürütmek için verdiğimiz işleri verdiğimiz taşeronlar var. Bunlardan biri de kazadan sorumlu olan taşeron firma. Kule vinç.Olayın sebep olduğu kule vinç bu firmaya aittir.Bizim herhangi bir sorumluluğumuz yoktur.Şantiye içerisinde taşeron firmaya yanaştırılan konteynerler ve firmamız çalışanları tarafından şantiye çalışması tamamlanınca yerine konulmuştur. önce başladı.Kule vinç daha sonra şantiyeye monte edildi.Şantiye alanı dar olduğu için konteynerler için ayrı yer yoktu.Maaş bordrosu sabah 08:00 ile 17:00 arasıdır.O gün kaldırma Bana veya iş yerinden kimseye haber verilmeden kule vinç ile ilgili işlem yapılmıştır.”

Mesai saatlerinin bittiğini ve olay anında şantiyede bulunmadığını ifade eden MY, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Daha sonra beni aradılar ve kaza olduğunu vincin düştüğünü söylediler. Hemen şantiyeye döndüm. Olayın ardından avukatım işçilerin vinci kaldırırken herhangi bir güvenlik önlemi almadıklarını, Kulenin stabilitesini sağlamak için kullanılan gerekli yüklerin kulenin demirlerine takılması gerektiğini belirten “Yüklerin takılı ve balanslı olmadığını gördüm. Olayda benim ve bizimle ilgili şirketin hiçbir sorumluluğu yoktur. Alanımın geri kalan bölümlerinde iş güvenliğimi sağlarım. İnşaat sahamızda böyle bir olay yaşandığı için çok üzgünüm.”

ŞÜPHELİLERDEN 3’Ü ESAS, ŞÜPHELİLERDEN 1’İ ARIZALI

Raporun sonuç ve mütalaa kısmında şüphelilerden inşaat firmasının ortaklarından EY, kule vinç firması sahibi İ.K ve şantiye sorumlusu MY’nin gözaltına alındığı belirtildi. “asli kusur”, iş güvenliği uzmanı FKA ise “tali kusur” idi.

Ne oldu?

Kamil Tunca Sokak’ta yapımı devam eden 32 katlı konut inşaatına kurulan vinç, 30 Aralık akşamı 19’uncu kat seviyesinden yıkıldı ve vinç modülleri, personelin kaldığı iki katlı konteynerin üzerine düştü. Vinçte bulunan 2, konteynerde bulunan 4 kişi hayatını kaybetti, konteynerde bulunan personelden 2’si yaralandı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında inşaat firması ortaklarından EY, şantiye yöneticisi MY, iş güvenliği uzmanı FKA ve vinç firması sahibi İ.K. tutuklanmıştı. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu