Haber

İktidar ve muhalefet arasında el değiştirmesi muhtemel 7 büyükşehir

ANKARA – Yerel seçimler yaklaşırken sonuçları en çok beklenen şehir İstanbul oldu. İstanbul seçimi de tıpkı genel seçimler gibi dikkatle izleniyor. Ankara ve İzmir de İstanbul kadar olmasa da kamuoyunun yoğunlaştığı şehirler arasında yer alıyor. Ancak bu illerdeki seçim yarışı İstanbul’daki kadar yoğun değil. Çünkü pek çok anket Ankara’da Mansur Yavaş’ın, İzmir’de Cemil Tugay’ın kazanacağına dair güçlü bilgiler veriyor ve bu iki şehir için herhangi bir sürpriz beklenmiyor.

İKTİDARIN VE MUHALEFETİN ARADIĞI 7 BÜYÜKŞEHİR

Bu üç büyükşehir kadar öne çıkmasa da siyasi partilerin odaklandığı başka büyükşehirler de var: Antalya, Hatay, Eskişehir, Adana, Bursa, Balıkesir ve Manisa. Bu 7 büyükşehirde belediyelerin el değiştirmesine neden olabilecek önemli parametreler var. İktidarda olanlar güç kazanmaya çalışıyor, iktidarda olanlar da güç kazanmaya çalışıyor. Bu şehirlerdeki en zayıf adaydan en güçlü iş birliğine kadar; Tüm stabilite dikkate alınır ve dikkatli hesaplamalar yapılır.

30 YIL SONRA 1994 BEKLENTİSİ/TEHLİKESİ

Cumhur İttifakı, ittifaksız rekabet eden CHP’ye karşı, ittifakı sürdürme ve iktidar olma gücüyle bu büyükşehirlerde avantajlı olduğunu düşünüyor. Kontrolündeki büyükşehirleri koruyacağına, CHP’ye bağlı büyükşehirleri de devralabileceğine inanıyor.

Hükümet temsilcileri, 1994 yerel seçimlerindekine benzer bir senaryonun 30 yıl sonra tekrar yaşanabileceğini söylüyor. 1989 yerel seçimlerinde SHP, aralarında İstanbul, Ankara ve İzmir’in de bulunduğu 39 ili kazandı; 5 yıl sonra 1994’te yapılan yerel seçimlerde kazandıkları illerin yarısından fazlasını kaybettiklerini hatırlatan iktidar temsilcileri, 2024 seçimlerinde de benzer bir durumun ortaya çıkabileceğini düşünüyor.

CHP ise sunduğu hizmetler ve belediye başkanlarının gücüyle, yönettiği büyükşehirlerde avantajlı olduklarına inanıyor. CHP, AK Parti’nin Türkiye genelinde ekonomik zorluklar, yoksulluk, işsizlik gibi nedenlerden dolayı oy kaybedeceğini, AK Parti’nin kontrolündeki büyükşehirleri ise güçlü adaylarla, güçlü bir kampanyayla kazanabileceğini düşünüyor.

Tablo kısaca böyleyken AK Parti, Antalya, Hatay, Eskisehir ve Adana’yı CHP’den kazandı; CHP, Bursa’nın, Balıkesir’in ve Manisa’nın AK Parti’den alınması için var gücüyle çalışacak. Peki bu 7 büyükşehirde durum ne?

ANTALYA: AK PARTİ BU SEÇİMDE DAHA İDDİALI

Antalya, belediyenin el değiştirebileceği büyükşehirlerin ilkidir. Bir önceki yerel seçimde CHP Antalya’da 4 puan farkla kazanmıştı. Ancak bu seçimlerde HDP ve İYİ Parti Antalya’da aday göstermedi.

Bu seçimde İYİ Parti ve DEM kendi adaylarıyla seçim yarışına girecek. 2019 yılında Antalya’da AK Parti lehine aday göstermeyen MHP, bu seçimde AK Parti’yi destekleyecek ve aday göstermeyecek. Bu nedenle Antalya’daki seçim yarışı oldukça çekişmeli geçecek.

CHP’nin adayı; Şu anki belediye başkanı ise 2019 yılında kazanan ve 5 yıl boyunca Antalya’yı yöneten Muhittin Böcek’tir. Böcek’in adaylığı CHP içinde uzun tartışmaların ardından netleşti. CHP, kırsalda güçlü olduğunu ve anketlerde önde olduğunu belirterek Böcek’i yeniden aday gösterdi.

AK Parti’nin adayı Antalya Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü oldu. AK Parti, Kepez’deki hizmetleriyle öne çıktığı için tercih edilen Tütüncü’nün Böcek’i zorlayabileceğini düşünüyor. İYİ Parti ve DEM Parti’nin kendi adaylarını çıkaracak olmasının AK Parti’nin Antalya’daki iddiasını artırdığı yorumu yapılıyor.

MAYIS 2023 SEÇİMİNDE NELER OLDU?

Antalya’da 14 Mayıs 2023 seçimlerinde CHP yüzde 32,61, AK Parti yüzde 28,53, Yeşil Sol Parti yüzde 4,73 ve İYİ Parti yüzde 11,58 oy aldı.

ADANA: TÜRKEŞ AK PARTİ-CHP YARIŞINA DA KATILDI

Adana, 2019 yerel seçimlerinde CHP’nin ittifakla rahatlıkla kazandığı bir büyükşehir. 2019 yılında ise İYİ Parti ve HDP, CHP adayı lehine yarışa katılmamıştı. AK Parti, Adana’da MHP lehine aday göstermedi. CHP’nin adayı Zeydan Karalar yüzde 53,63 oy alarak MHP’nin adayıyla 11 puan fark attı.

Ancak 2024 yerel seçimlerinde farklı bir tablo ortaya çıktı. Bu kez Adana’da MHP ve CHP değil, AK Parti ve CHP yarışacak. AK Parti seçimde MHP ile ittifak halinde olacak ancak UYGUN Parti ve CHP diğer adaylarla yarışacak.

AK Parti’nin Adana’da Cumhur İttifakı adına Yüreğir Belediye Başkanı Mehmet Fatih Kocaispir aday oldu. AK Parti kaynakları Kocaispir’in Yüreğir’deki çalışmalarıyla öne çıktığını belirtirken, Kocaispir’in şehirdeki muadili ve CHP’nin ittifak kurmamasına güveniyorlar.

CHP’nin bu seçimdeki adayı Zeydan Karalar. Zeydan Karalar’ın 5 yıldır kentte tatmin edici hizmetler sunduğu, 5 yıllık olumlu tecrübesinin seçimlerde Adanalılar tarafından takdir edileceği CHP yöneticileri tarafından belirtildi.

Ancak bu seçimde 5 yıl öncesinden farklı olarak bir ittifak yok. Üstelik son seçimde Adana’da CHP ile ittifak halinde olan İYİ Parti, bu seçimde de eski MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş’in kızı Ayyüce Türkeş ile seçim yarışına giriyor. Türkeş’in, Adana’daki tüm milliyetçi oyları İYİ Parti’nin oylarının üzerine toplayıp, Adana’da seçimi kazanabileceğini düşünüyor.

DEM Partisi henüz Adana konusunda kararını vermemiş olsa da parti yöneticileri, Adana’da aday çıkarmamaya yaklaştıklarını belirtiyor.

MAYIS 2023 SEÇİMİNDE NELER OLDU?

Adana’da 14 Mayıs 2023 seçimlerinde AK Parti yüzde 30,37, CHP yüzde 28,80, MHP yüzde 11,03, YETERLİ Parti yüzde 10,99 ve Yeşil Sol (DEM) yüzde 9,72 oy aldı.

HATAY: DEPREM SONRASI GÖÇMENLERLE KENTTE İSTİKRAR NASIL DEĞİŞECEK?

Hatay, Türkiye’de seçim sonuçlarının en çok merak edildiği illerin başında geliyor. Hatay, son seçimde CHP’nin ittifakla kazandığı büyükşehirlerden biri. GÜZEL Partisi ve HDP’nin aday göstermemesi sonucunda Lütfü Savaş, en yakın rakibi AK Parti’nin adayı ile 13 puan farkla Hatay’ı kazandı. Ancak deprem nedeniyle Hatay büyük kayıplar yaşadı ve bu kayıpların sorumlusunun da Lütfü Savaş olduğu yönünde tartışmalar yaşandı. CHP, tüm eleştiri ve çekincelere rağmen Savaş’ı yeniden aday gösterdi.

Hatay’da yüzde 10’un üzerinde oy potansiyeline sahip olan TİP ve DEM Partisi’nin de aralarında bulunduğu sol ve sosyalist örgütlerin Lütfü Savaş’a destek vermesi beklenmiyor. Bu partilerin Hatay kararı Hatay’ın seçim sonucunu belirleyecek gibi görünüyor.

AK Parti’nin adayı eski Hatay Milletvekili Mehmet Öntürk. AK Parti, merkezi hükümetin deprem sonrasındaki yıkımı atlatabileceğini, dolayısıyla Hatay halkının tercihinin kendilerinden yana olacağını düşünüyor.

MAYIS 2023 SEÇİMİNDE NELER OLDU?

Hatay’da 14 Mayıs 2023 seçimlerinde; CHP 28,55, AK Parti 33,54, İYİ Parti 8,17, TİP 8,76, Yeşil Sol 3,02 oy aldı.

ESKİŞEHİR: AK PARTİ BÜYÜKERŞEN OLMADAN SEÇİMDEN ÜMİTLİ

Son seçimden bu yana Eskişehir’de dengeleri değiştiren birçok parametre oldu. CHP ile İYİ Parti ittifakı bozuldu, İYİ Parti’nin Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu AK Parti’ye geçerek AK Parti’den aday oldu. 25 yıldır Eskişehir’i yöneten CHP’li Yılmaz Büyükerşen aday gösterilmedi.

Yılmaz Büyükerşen’in aday olmamasının CHP oylarında kısmi düşüşe neden olabileceği yönünde yorumlar yapılırken, AK Parti ve İYİ Parti’nin iş dünyasında son derece güçlü iki isimle yarışa katılmasının da bu durumu etkileyebileceği değerlendiriliyor. Sonuçlar. AK Parti yerel seçim yarışına Nebi Hatiboğlu, DÜZGÜN Parti Melih Aydın, CHP ise Ayşe Ünlüce ile katılıyor.

SON SEÇİMDE NELER OLDU?

14 Mayıs 2023’te Eskişehir’de yapılan seçimlerde; CHP yüzde 34,41, AK Parti yüzde 32,76, İYİ Parti yüzde 14,16 ve MHP yüzde 7,18 oy aldı.

BALIKESİR: 2019’DA ADAYLIĞINI ÇEKEN AHMET AKIN KAZANACAK MI?

Balıkesir de sonucu kolay tahmin edilemeyen bir büyükşehir. 2019 seçimlerinde CHP ile İYİ Parti Balıkesir’de ittifak kurmuş, CHP GÜZEL Partisi’nin adayını desteklemişti. MHP de Balıkesir’de AK Parti’den yana tavır aldı ve aday göstermedi. Kıyasıya geçen seçim yarışı sonunda GÜZEL Partisi’nin adayı yaklaşık 1 puan farkla kaybederken, Balıkesir’de AK Parti adayı Yücel Yılmaz öne geçti. Bu seçimde AK Parti ve MHP ittifakı aynı adayla devam edecek.

Son seçimde ittifak kuran ve kaybeden UYGUN Partisi ile CHP için ise farklı bir tablo ortaya çıkıyor. YETERLİ Partisi, kamuoyunun ve Balıkesir’in yakından tanıdığı güçlü bir isim olan Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez’i aday gösterdi. CHP’nin adayı, son seçimde İYİ Parti ile yapılan ittifakın ardından adaylığından çekilen Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın oldu. AK Parti’nin adayının yeniden kazanacağı yönünde yorumlar olsa da son seçimde şansını kullanamayan Akın’ın güçlü bir aday olduğu ve sürpriz yapabileceği belirtiliyor.

CHP’nin bu seçimdeki hedeflerinden biri de son seçimi az farkla kaybettiği Balıkesir’i kazanmak. Adayına olan güven ve İYİ Parti seçmeninin AK Parti’ye kaybetmesi için ona oy vereceği inancı bu hedefte etkili.

SON SEÇİMDE NELER OLDU?

Balıkesir’de 14 Mayıs 2023 seçimlerinde AK Parti yüzde 34,34, CHP yüzde 31,74, İYİ Parti ise 14,98 oy aldı.

BURSA: BOZBEY BÜYÜKŞEHİR İÇİN İKİNCİ KEZ YARIŞACAK

Bursa, 2019 yerel seçimlerinde CHP’nin kaybetmeye en çok üzüldüğü büyükşehirlerden biri. CHP, son seçimlerde az farkla kaybettiği Bursa’yı bu seçimde kazanmak istiyor. Ancak bu seçimde 2019 yılında kurulan bir ittifak bulunmuyor ve CHP ile UYGUN Partisi’nin adayları ayrı ayrı yarışacak.

CHP’nin adayı ise son seçimde 2 puan farkla kaybeden Mustafa Bozbey. CHP, Bozbey’in Bursa’nın en güçlü adayı olduğunu düşünüyor ve YETERLİ Partisi ile DEM seçmeninin de Bozbey’e oy vereceğine inanıyor.

DEM Partisi henüz Bursa konusunda kararını vermedi. İYİ Parti, yarışa Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu ile giriyor. AK Parti’nin adayı mevcut belediye başkanı Alinur Aktaş.

MAYIS 2023 SEÇİMİNDE NELER OLDU?

Bursa’da 14 Mayıs 2023 seçimlerinde; AK Parti yüzde 38,80, CHP yüzde 24,40, İYİ Parti yüzde 12,19, DEM Parti yüzde 4,28, MHP ise yüzde 8,53 oy aldı.

MANİSA: ÖZDAĞ, ÖZEL’İN VATANINDA DENGELERİ DEĞİŞTİREBİLİR

Manisa, son yerel seçimlerde ittifakların yarıştığı bir büyükşehir oldu. AK Parti’nin aday göstermediği Manisa’da seçimi MHP’den Cumhur İttifakı adayı Cengiz Ergün kazandı. Ergün, 2019’da yüzde 52 oy alarak Manisa’yı üçüncü kez kazanan ilk belediye başkanı oldu. Millet İttifakı adına Ergün ile yarışan İYİ Parti adayı Orkun Şıktaşlı ise yüzde 38’de kaldı.

MHP bu seçimde de Cengiz Ergün’ü aday gösterdi. AK Parti’nin aday göstermediği seçimlerin en iddialı adaylarından biri yine Cengiz Ergün oldu.

CHP ise partinin yeni lideri Özgür Özel’in memleketi Manisa’da özel bir çalışma yürütüyor. CHP’nin Manisa İl Başkanı olan ve 2019’da büyükşehir adayı olacak olan ancak Millet İttifakı’nın adayı İYİ Parti’den olacağı için çekilen Ferdi Zeyrek’in bu seçimde iddialı olduğu belirtiliyor. Ancak YETERİ Parti, 2019’daki gibi bu seçimde CHP’nin ortağı değil, rakibi.

Manisa’daki bir diğer aday ise Gelecek Partisi Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ. Manisalı olan ve Manisa’da güçlü bir oy potansiyeline sahip olan Özdağ’ın AK Parti ve MHP tabanından oy alarak CHP adayının kazanma ihtimalini artırabileceği kaydedildi.

Manisa’da yüzde 5’in üzerinde oy potansiyeli bulunan DEM Partisi’nin MHP’nin Manisa’yı kazanmasına engel olacak aday çıkarmayacağı kesin.

MAYIS 2023 SEÇİMLERİNDE NELER OLDU?

Manisa’da 2023 Genel Seçimlerinde AK Parti yüzde 31,32, CHP yüzde 29,63, MHP yüzde 14,21, DÜZGÜN Partisi yüzde 11,31 ve Yeşil Sol (DEM) 5,64 oy aldı.

samandaghaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler