“100. Yılında İzmir İktisat Kongresi” toplandı
İzmir İktisat Kongresi Akademik Koordinatörü Prof. Bu kongrede Türk Yüzyılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alma hedefinin yol haritası ortaya konulacaktır.” söz konusu.
“100. Yıl İzmir İktisat Kongresi”nin açılış konuşmasını yapan Bilgin, “Türkiye İktisat Kongresi”nin daha Cumhuriyet’in ilanından önce 17 Şubat 1923’te İzmir’deki tarihi Banka-Han binasında yapıldığını hatırlattı.
Söz konusu kongrenin yeni Türkiye’nin ekonomi politikasını belirlemek amacıyla düzenlendiğini kaydeden Bilgin, “İlk kongreden tam 100 yıl sonra, son 5. ‘Türkiye Ekonomisi Küresel Ekonomik Güç Olma Yolundayız’. dedi.
Bilgin, Türkiye Cumhuriyeti’nin 1. yüzyılında özellikle altyapı, eğitim, sağlık ve şehircilik alanlarında şu ifadeleri kullandığına dikkat çekti:
“Öte yandan sanayi kolu da büyük mesafe kat etti ve Türkiye ekonomisi küresel ekonomiye entegre olmayı başardı. Türk Yüzyılında temel hedefimiz orta gelirlileri aşarak zenginler ligine katılmak ve Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almak Kronik cari açığımızın ana nedenlerinden biri de bu amaçla Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak, enflasyon gibi yapısal sorunları çözmek, sektörümüzü seçici bir şekilde yenilikçi bir şekilde dönüştürmek zorundayız. katma değeri yüksek üretim ve ihracatımızı artırmaktır.”
Kongrede Cumhuriyetin birinci yüzyılının ekonomik değerlendirmesinin yapılacağını belirten Alım, şöyle devam etti:
“Bu kongrede Türkiye’nin yüzyılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alma hedefinin yol haritası ortaya konulacak. Öte yandan küresel ekonominin gündemindeki konular tartışılacak ve beklenen gelişmeler değerlendirilecek. gelecek yüzyıla iz bırakacağı da tartışılacaktır.Bu arada ilk kongrenin yapıldığı tarihi bina sayın valim.Ülkemizin yoğun emekleri ve temelleri ile aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiş, Cumhurbaşkanımızın da katılımıyla bugün açılışı yapılacak” dedi.
“Türkiye’nin bu yüzyılda kazanacağı çok geniş fırsatlar var”
Kongrenin açılış konuşmalarının ardından düzenlenen “Türkiye Yüzyılında Türkiye Ekonomisi” başlıklı özel oturumda konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, 100 yıl önce Milli Mücadele’den çıkan Türkiye’nin , katılımcı bir ruhla Cumhuriyetin eşiğindedir. Öncelikli olarak ekonomik düzen ile ilgilendiğini belirtti.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün milli egemenliğin ekonomik bağımsızlıkla pekişebileceğine dair sözlerini hatırlatan Özgener, o dönemde geleceğin inşası için alınan kararların ilerleyen yıllarda hayata geçirildiğini belirtti.
Cumhuriyetin 2. yüzyılın yol haritasının Kongre katılımcılarının katkılarıyla hazırlanacağına inandığını ifade eden Özgener, şunları kaydetti:
“İzmir sadece Milli Mücadele’nin kazanıldığı yer olmakla kalmamış, ekonomik bağımsızlığımızın temellerinin atıldığı tarihe yön veren gazi ve güzide bir şehir olarak tarihteki yerini almıştır. İzmir Ekonomik Kongre, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde cephede verdiği destansı mücadeleyle elde ettiği milletimizin bağımsızlığını ekonomik bağımsızlıkla pekiştiren, Yeni Türkiye için de bir yön belirleyen tarihi bir adım olmuştur. burada bugün hala yol gösterici bir konumdayız.”
Birinci kongrede alınan kararlardan örnekler veren Özgener, şunları söyledi:
“Bugün sermaye ağırlıklı bir dönüşüm süreciyle de karşı karşıyayız, bu nedenle bunun için daha fazla yatırıma ve sermayeye ve finansal kaynağa ihtiyacımız var. 100 yıl önceki kadar akıllı olmalı ve küresel önceliklerin getirdiği fırsatları sonuna kadar kullanmalıyız. Türkiye’nin küresel değer zincirini yeniden şekillendirdi “Ülkemiz Türkiye olduğu yerde kalırsa ve doğru kararlar alırsa bu yüzyılda kazanılacak çok sayıda fırsat var.”
“Dönüm noktalarından biri”
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de 100. yılını geride bırakan İzmir İktisat Kongresi’nin, millet ve millet inşası ortak akıl arayışının en önemli dönüm noktalarından biri olduğunu söyledi. somutlaşan aynı ufka bakma çabası.
Kongre’nin tüm kesimlerinin çalışanları, tüccarları, sanayicileri ve çiftçileriyle birlikte yeni ve güçlü bir ekonomi yaratmak için bir araya geldiklerine değinen Kestelli, o günün kuralları düşünüldüğünde inanılmaz bir yönetim refleksinin işe yaradığını belirtti.
Cumhuriyetin 100. yılının dikensiz gül bahçesi olmadığını ve Türkiye’nin birçok zorlukla karşı karşıya kaldığını anlatan Kestelli, “Küllerinden doğan bir millet, finalde büyük bir başarı elde etmiş bir ülkenin adıdır. büyük bir yapısal dönüşüme imza atarak çağdaş uygarlıklara ‘Türkiye’.” söz konusu.
Günün sonunda Türkiye’nin bir dönem 62 milyar dolarlık tarımsal üretim gücüyle dünyanın en büyük 10 tarım ekonomisinden biri olan Kestelli, halen işgücünün yüzde 17’sini bu sektörde istihdam ediyor. düşünüyorum” dedi.
“Teknoloji merkezli girişimlerin ülke ekonomisine kazandırılması gerekiyor”
Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu Genel Başkanı Erkan Güral, bundan 100 yıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğindeydi. Ekonomik bağımsızlığın temellerinin atıldığına işaret eden Erdoğan, önümüzdeki dönemde Türkiye’nin geleceğine ilişkin tarım, sanayi, sosyal ve kültürel oluşumların planlanması ve hayata geçirilmesi için önemli kararlar alınması gerektiğini söyledi.
Günün Türkiye’sinde yeni işyerlerinin açılması gerektiğini vurgulayan Güral, işletmelerin genç girişimciler tarafından oluşturulması ve olgunlaştırılması gerektiğini vurguladı.
Güral, ihracatın Türkiye ekonomisi için değerine dikkat çekerek, bunun için teknolojik yatırımların artırılması ve daha teknoloji odaklı, verimliliği yüksek işletmelerin ülke ekonomisine kazandırılması gerektiğini belirtti.
“Ekonomik model ile sosyal modeli birleştirmek mümkün”
HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Osman Yıldız da tüm dünyada ekonomik model arayışının söz konusu olduğunu belirterek, aktörlerin, sistemlerin ve kuralların tam olarak tanımlanmasının değerine dikkat çekti.
İzmir İktisat Kongresi’ni bu anlamda sistemi doğru temeller üzerine oturtan bir anlayış ve arayış ortamı olarak gördüklerine işaret eden Yıldız, Kongre’de ekonomik model arayışı ve toplumsal sözleşme arayışına ilişkin konuşmalar yapılacağını söyledi. oluşacaktır.
Hak ve özgürlükler anlamında toplum sözleşmesinin son derece değerli olduğunu vurgulayan Yıldız, ekonomik model ile toplumsal modeli aynı potada birleştirmenin mümkün olduğunu vurguladı.
Yıldız, Türkiye’nin patronlarla birlikte nitelikli dünya ile rekabet edecek adımlar atması gerektiğini belirterek, sendikal örgütlenmenin önünün açılması ve geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye’de henüz düzenli bir bireysel gelir sisteminin kurulmadığını belirten Yıldız, bunun hayata geçirilmesi halinde ekonominin rahatlayacağını ve toplumsal sözleşmenin güçleneceğini söyledi.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kongre kapsamında dün düzenlenen gala yemeğinde katılımcılara konutun sahibi olarak hitap etti. Bugünkü açılış konuşmalarına katılmayan Nebati, temaslarını İzmir’de sürdürüyor.